Blog

Co je svítivost (cd), světelný tok (lm) a intenzita osvětlení (lx)?

V minulosti jsme si osvětlení, zejména žárovky, vybírali na základě „watáže“ – příkonu, resp. spotřeby energie dané žárovky. Jelikož všechny wolframové žárovky měly zhruba stejnou světelnou účinnost (10-15lm/W), platilo, že čím více wattů, tím více světla. Dnes tomu tak již není.

Čti dál

Co je CRI? Proč je index podání barev důležitý?

Index podání barev (CRI – Color Rendering Index) měří podobnost podání barev umělého osvětlení se slunečním světlem. Čím vyšší CRI, tím realističtěji vypadají barvy pod daným osvětlením. Na obrázku je vidět, jaké barvy může mít hruška pod osvětlením s různým CRI:

Čti dál

Co je LED čip? Jaké typy se používají?

V minulosti byl zdrojem světla oheň, později, po vynálezu Edisona, vláknová žárovka. Dnes je to LED osvětlení. Co však vytváří světlo LED svítidel? Jaké typy známe a jak vypadají tyto zdroje světla? I na tyto otázky odpovíme v následujícím článku.

Čti dál

Co byste měli vědět o životnosti LED osvětlení

Životnost LED osvětlení se pohybuje v rozmezí 20 000 až 100 000 hodin. Při 6 hodinách svícení denně, 365 dní v roce to znamená životnost minimálně 9 let. Avšak ani po uplynutí této doby nenastane to, co u starého osvětlení, tedy, že zdroj světla zhasne. Dojde pouze k degradaci svítivosti, tedy ke snížení produkce světla pod nějakou úroveň.

Čti dál

Co je teplota světla? Jakou barvu světla vybrat?

Důležitým faktorem při výběru správného osvětlení je barva světla. Tato hodnota, nazývaná i teplota chromatičnosti světla (CCT – Correlated Colour Temperature neboli korelovaná teplota světla) se udává v Kelvinech. Typické teploty světla LED osvětlení jsou 3000K, 4000K, 6000K a 6500K. U jiných zdrojů světla a podmínek může být i nižší nebo i vyšší. Následující obrázek ukazuje jednotlivé hladiny Kelvinů.

Čti dál

Jak na osvětlení gastronomického provozu?

Jednou z nejdůležitějších vlastností designu gastronomického provozu je jeho osvětlení. Správný vliv osvětlení může umocnit zážitek zákazníka, kvůli nesprávnému osvětlení se zákazník již nemusí vrátit. Proč je osvětlení tak důležité a jak vybrat ten správný druh?

Čti dál

Co je stupeň krytí IP?

IP je zkratka slov International Protection (někdy uváděné jako Ingress Protection) a vyjadřuje stupeň ochrany krytem, tzv. IP krytí svítidla. Kód IP (IP Rating) tvoří písmena IP a dvě číslice:

Čti dál

Co je úhel vyzařování?

Často se setkáváme s otázkami ohledně úhlu vyzařování LED žárovek, reflektorů a jiných svítidel, přinášíme vám jednoduché vysvětlení.

Čti dál

Modré světlo předchází přejídání!

Nová vědecká studie přinesla zajímavé zjištění. Při jezení jídla osvětleného modrým světlem se mužům, kteří ho konzumovali, podvědomě jevilo velmi podezřele, protože mělo nepřirozené barvy. Šlo o psychickou reakci, která předešla přejídání se bez toho, aby se snížil požitek z jídla.

Čti dál