Jak si vybrat dokonalé osvětlení do vašeho interiéru?

Osvětlení dodává interiéru charakter, atmosféru a výrazně ovlivňuje i náladu v domácnosti. V neposlední řadě splňuje i praktickou funkci. Při výběru správného osvětlení tedy musíte dbát na několik faktorů.

Rozmístění zdrojů umělého osvětlení tak, aby respektovaly přirozené světlo a zároveň byla dosažena žádaná atmosféra a funkcionalita, patří k základním součástem dobrého interiérového designu. Ovšem bohužel i k těm nejzanedbávanějším, zejména pokud si domácnost zařizujeme sami, bez profesionálního návrhu.

Aby z nich nebylo více škody než užitku, je vhodné při instalaci a aranžování svítidel dodržovat určité principy. Myslete i na dostatek přírodního světla, resp. jeho využitelnosti. Pokud totiž zanedbáte světlo, vyjdou nazmar i všechna vaše pečlivě promyšlená aranžmá nábytku a ostatních doplňků.

Různé druhy osvětlení v obýváku spojeného s kuchyní a chodbou

Obecná pravidla výběru osvětlení

I když výběr designu samotných svítidel by měl sledovat styl ostatních funkčních a dekoračních prvků v místnosti, ještě předtím než se do něj pustíte, je dobře seznámit se i s praktickými úkoly, které by mělo umělé osvětlení plnit. Vedle stylu dbejte i na to, jaké barvy jsou stěny či kusy nábytku. Příliš světlé či lesklé budou světlo rozptylovat, tmavé či matné přesně naopak, pohlcovat. To vám následně pomůže ujasnit si užší kritéria výběru, a v jistém smyslu ho i zjednodušit.

Dbejte i na stínidla, snažte se využít zrcadla k důmyslnému odrazu světla do prostoru, experimentujte s vertikálním osvětlením a prozkoumejte technologické novinky, jako jsou smart osvětlení, senzory pohybu a denního světla, či možnosti optimalizace energetické spotřeby.

Celkové, ambientní osvětlení má nahrazovat přirozené světlo vždy, když ho není dostatek. Tedy hlavně v noci, při pochmurném a zamračeném počasí nebo v místnostech s nedostatečně velkými okny. K svítidlům, která ho zajišťují, patří lustry, stropní svítidla (LED panely) nebo závěsné lampy se žárovkami. Tato funkce osvětlení zpravidla nebývá opomíjená, ale není však jedinou, na kterou je třeba při plánování myslet.

Moderní žárovka se světelným nápisem Love zavěšená na laně

Účelové osvětlení, jak již název napovídá, slouží ke konkrétnímu účelu – čtení, práce na počítači, vaření, aplikace make-upu a podobně. Dosáhnete ho stolními lampami, řešeními pro kuchyňskou linku (např. LED pás nebo trubicové svítidlo) nebo osvětlením zrcadla. Při volbě tohoto druhu svítidel vám pomůže zvážit, co všechno budete v dané místnosti dělat.

Účelové osvětlení v podobě stolní lampy a osvětleném zrcadle

Osvětlení dodávající důraz dolaďuje celkovou atmosféru tím, že přitahuje pozornost na vybrané dekorace, důležité objekty i na architektonické rysy v interiéru. Na druhé straně dokáže také „skrýt“ případné nedostatky, či na pohled méně atraktivní předměty. Na oba tyto záměry budou vhodná správně nasměrovaná bodová LED svítidla, žárovky s rámečky, nástěnné lampy nebo závěsné lampy nad kuchyňský stůl s designovou filament žárovkou, či osvětlení ve skleněných vitrínách. Příjemnou atmosféru však umí perfektně doplnit i svíčky.

Ani při jasnějším vědomí cíle, kterého chcete instalací svítidel dosáhnout, nic nezkazíte, pokud si připravíte jednoduchý plán osvětlení. Zakomponujte do něj situační polohu místnosti v rámci domu nebo bytu, orientaci a velikost oken, rozmístění nábytku, dominantní objekty a všechny účely využití prostoru. Myslete i na barvy stěn, nábytku a doplňků, jejich styl a designové detaily.

Různé druhy osvětlení v obýváku spojeného s kuchyní

Snažte se skloubit užitečnost a vizuální přitažlivost osvětlení. Možnost ztlumení jasu světla dělá svítidlo přizpůsobivějším k vícero účelům. Regulátory (stmívače) světel byste proto měli aplikovat všude, kde je to možné.

Výběr světelného zdroje

Výběr světelného zdroje by měl v první řadě zohledňovat světelný tok, resp. svítivost (udávanou v lumenech). Díky tomuto údaji jste schopni si zvolit to správné osvětlení pro vaši domácnost. Výkon (udávaný ve Wattech), je podstatný kvůli odhadu energetické spotřeby. Teplota vyzařovaného světla ovlivňuje celkovou atmosféru – nižší teplota, kolem 2000-3000K (trochu paradoxně produkuje světlo označované jako „teplejší“) má blíže k záři svíček, vyšší, kolem 6000 a výše, je nazývána jako studená bílá.

Mezi těmito dvěma spektry je tzv. neutrální bílá, nazývaná také denní bílou. Každá z těchto barev světla je vhodná do jiných typů místností, teplá do oddechových (ložnice, obývací pokoj), neutrální například do kuchyně nebo koupelny. Studenou můžete zvolit jako podsvícení kuchyňské linky. Toto tzv. modré světlo, typické pro vyšší teploty světla získalo v posledních letech hodně pozornosti pro jeho údajný negativní vliv na lidský biorytmus a nemusí být nejvhodnější pro večerní osvětlení.

Porovnání barev světla

Úhel svícení je důležitý v tom případě, pokud chcete osvětlit konkrétní předměty, případně využít osvětlení prostřednictvím bodového osvětlení nad kuchyňskou linku. Úzký úhel svícení může způsobit, že budete mít tmavá nebo stinná místa. Tvar svítidel je důležitý, pokud má plnit i dekorační funkci.

Úhel vyzařování 38°Úhel vyzařování 45°Úhel vyzařování 60°Úhel vyzařování 90°Úhel vyzařování 120°Úhel vyzařování 270°

Typy světelných zdrojů:

  • klasická žárovka s wolframovým vláknem ve vakuu nebo inertním plynu. Standardní žárovka je levnější, ale vydrží kratší dobu. Dostanete ji ve více tvarech, velikostech i svítivosti.
  • halogenová žárovka má o něco delší trvanlivost než klasická. Zahřívá se však na vysokou teplotu a není energeticky výhodná. Využívá se především v průmyslu.
  • zářivková trubice (fluorescentní) jde o „klasickou neonku“, má vyšší účinnost a nižší spotřebu energie, ale produkuje chladnější světlo (s vyšší teplotou).
  • LED světelné zdroje – těmito jste schopni nahradit všechny předchozí. Nabízejí kombinaci nízké spotřeby, vyššího světelného výkonu a širokého barevného spektra.

Osvětlení místností

Jaká jsou specifika jednotlivých místností v domě a jak přistupovat k výběru vhodného osvětlení?

Hala a schodiště

Vstupní místnost nemusí být vždy vybavena okny, proto je dobré použít výraznější lustr, případně závěsnou lampu se silnější žárovkou. Pokud nemáte prostor k použití závěsné lampy, použijte přisazený LED panel.

Silnější osvětlení ve vstupní hale bytu

Osvětlení schodů bývá často podceňováno a zanedbáváno. Světlo směřující ze stropu a stěn může vrhat na schodiště stíny, které budou chůzi po něm spíše ztěžovat. Ideální je proto umístění zdrojů světla na úrovni podlahy (jednotlivých schodů), např. v podobě LED pásů.

Osvětlené schody LED pásky

Obývák

Obvykle největší místnost v domě nebo bytě, a také centrum více společenských aktivit, vyžaduje osvětlení vhodné pro rodinný relax, zábavu, či sledování televize. Velmi záleží i na atmosféře a náladě, kterou v ní chcete navodit a kterou musí světlo podporovat. Pokud máte sádrokartonový strop, ideálním řešením pro vás mohou být LED panely. Bodové však doporučujeme pouze jako doplňkové, pokud máte obývák spojenou s jídelnou, nad stůl můžete umístit závěsné lampy jako designový doplněk.

Závěsné lampy v obýváku spojeného s kuchyní

Velká, nadrozměrná stojanová lampa se dá spojit s párem lamp nástěnných, rovnoměrně rozložené bodové osvětlení ve stropě zase s osvětlením zabudovaným v nábytku (například v knihovně) a krb můžete zkombinovat s řadou teplých nástěnných svícnů rozmístěných po obvodu místnosti.

Bodové osvětlení v obýváku

Více informací, tipů a triků o osvětlení obývacího pokoje.

Jídelna

Zde by měl být hlavní zdroj světla umístěn přímo nad stolem a lustr je řešením, které se nabízí samo. Při tom množství stylů dostupných na trhu se najde něco pro každou jídelnu. Pro místnost s delším jídelním stolem by mohly být dvě identické závěsné lampy, umístěné po třetinách délky stolu, ideálním řešením.

Závěsné lampy v jídelně

Kuchyň

V kuchyni je třeba osvětlit jak celou místnost, tak i kuchyňskou linku, dřez a skříňky, ve kterých skladujete nádobí a zásoby. Standardním přístupem bývá využití bodového LED osvětlení nebo LED panelů. Vrhá však i více stínů, proto buďte opatrní a dobře zvažte, co bude jednotlivým světlům stát v cestě. Směrovatelná spotová svítidla nabízejí možnost změny orientace, což umožňuje vypořádat se s nežádoucími stíny podle situace. Toto osvětlení však nabízí užší úhel svícení, což může v konečném důsledku znamenat tmavá či stinná místa.

Moderní kuchyně s různými druhy osvětlení
Nad linkou by měla být silná podélná světla (např. LED pásy nebo trubicová svítidla) poskytující dostatek komfortu pro všechny aktivity spojené s vařením a mytím nádobí. Zapomínat byste neměli na sporák (osvětlení bývá součástí odsávací jednotky, ale nemusí být dostačující), ani na skříňky, které otevíráte nejčastěji (senzorické zapínání zde jistě najde své využití). Tlumené světlo uvnitř prosklených skříněk s dekorativním nádobím je esteticky velmi působivým efektem.

Osvětlené skříňky v kuchyni

Více informací, tipů a triků o osvětlení kuchyně.

Ložnice

Když přijde na čas strávený spánkem, čím větší tmu v ložnici máte, tím lépe. Na osvětlení se tedy budete spoléhat spíše ve večerních chvílích před spaním a ráno po probuzení. A čtení, oblékání, či romantické chvíle ve dvou mohou vyžadovat poměrně odlišné světlo. Stmívatelné lampy proto jistě najdou své opodstatnění i v ložnici. Stropní lampu s tmavším stínítkem, případně velký ventilátor se světlem uprostřed, budou skvěle doplňovat stolní lampy na nočních stolcích a podélné světlo nad zrcadlem.

Stropní lampa a stolní lampy na nočních stolcích v ložnici

Více informací, tipů a triků o osvětlení ložnice.

Koupelna

V koupelně se osvědčí jako nejpraktičtější bodové osvětlení, neboť nebude zbytečně překážet. Po stranách můžete umístit i užší nástěnné elektrické svícny. Na strop můžete umístit LED panely. Chcete-li světlo i do sprchového koutu, myslete na správné IP krytí.

Bodové osvětlení ve sprše

Dokonalým osvětlením pro zrcadlo jsou malé matné žárovky po jeho obvodu, jaké znáte ze zákulisních záběrů z maskérny. Jednodušší variantou je dlouhé světlo po celé šířce zrcadla umístěné pod jeho horním rámem nebo osvětlení zrcadla LED pásem.

Osvětlené LED zrcadlo v koupelně

Více informací, tipů a triků o osvětlení koupelny.

Kancelář

Pokud máte doma i kancelář, přímo osvětlená by měla být především pracovní plocha, čili stůl, monitor a klávesnice. Stolní lampy s pohyblivým, nastavitelným ramenem se často hodí přesně pro tento účel. Při dostatku prostoru však můžete vyzkoušet i velkou samostatně stojící lampu, visící nad stůl do úhlu nebo oblouku.

Stolní a samostatně stojící lampa v kanceláři

Trendy v osvětlení interiéru

Design domácích svítidel není o nic méně inovativní než v jiných odvětvích spotřebního průmyslu a stejně dobře se i přizpůsobuje trendům interiérového dekoru. Univerzálně aplikovatelnými jsou měkké zlaté tóny stojanů a závěsných kovových konstrukcí v jednoduchém provedení, kombinované s bílými skleněnými stínidly.

Zlatá designová stojací lampa vedle křesla

Populární je také industriální retro – hrubé tvary, galvanizovaná ocel a „edisonovské“ žárovky v nostalgickém zaoblení a s výrazným vláknem (tato technologie je označována jako filament LED). Lustry najdete ve stylu Art-deco, i inspirované svými masivními svíčkovými předchůdci ze sálů středověkých hradů.

Moderní lampa s velkou odhalenou žárovkou

LED osvětlení je stále levnější a jeho využití se rozšířilo do všech druhů svítidel. Podobně je tomu i se smart technologiemi zajišťujícími centralizované ovládání a monitoring osvětlení pohodlným dotykem displeje smartphonu nebo tabletu.

Moderné závesné lampy v dizajnovom interéri

Nejčastější chyby při výběru osvětlení

Čeho se při realizaci domácího osvětlení vyvarovat?

  • Spoléhání se na jediný zdroj osvětlení v místnosti. Jedna lampa obvykle nedokáže pokrýt všechny nároky, které se na zdroje osvětlení mohou časem objevit.
  • Špatný výběr barvy světla může způsobit, že vám osvětlení bude „dráždit“ oči.
  • Příliš ostré světlo (s vyšší intenzitou) přímo nad hlavou působí nepřívětivě, místy i odpudivě.
  • Pokud to přeženete s bodovým osvětlením, váš strop bude vypadat jako sýr Ementál. Rovněž u bodového osvětlení je užší úhel svícení.
  • Stmívače světla nesmí chybět. Jsou tím, co dodává flexibilitu a dovoluje vyladění atmosféry do dokonalosti.
  • Špatně umístěné vypínače dělají ovládání světel zbytečně namáhavým. Ergonomické umístění je zhruba jeden metr nad podlahou a 5 cm horizontálně od zárubně dveří.
  • Kdo řekl, že v šatníku musí být tma? Jeho osvětlení vám výrazně usnadní život. Senzory na dveře či pohyb rukou jsou tím pravým řešením.

Přidat komentář