Co je LED čip? Jaké typy se používají?

V minulosti byl zdrojem světla oheň, později, po vynálezu Edisona, vláknová žárovka. Dnes je to LED osvětlení. Co však vytváří světlo LED svítidel? Jaké typy známe a jak vypadají tyto zdroje světla? I na tyto otázky odpovíme v následujícím článku.

Typy LED čipů

LED (Light Emmiting Diode = dioda emitující světlo) je polovodičová elektronická součástka, která převádí elektřinu na světlo. Právě toto je „zdrojem“ LED osvětlení. Je však více typů čipů, které se liší konstrukčně a také využitím.

DIP LED

DIP LED chipDIP (Direct In-line Package = přímo zapojený „balík“) LED je nejstarší typ čipů, v současnosti už minimálně používaná technologie. Světelný tok těchto čipů je velice nízký, jejich výhodou byla cenová dostupnost. Nejčastěji se vyskytují ve válcovém provedení, s průměry 3, 5 nebo 10 mm. Využití v automobilovém průmyslu, spotřebičích, reklamních panelech, vánočním osvětlení nebo ručních lampách (baterka).

Power LED

Power LED chipNazývané také High Power LED, čili (vysoce) výkonné LED. Jsou podobné konstrukce jako DIP LED, avšak tyto čipy jsou větší, s lepší svítivostí a také delší životností. I tato technologie patří již mezi zastaralejší, nevýhodou je i úzký úhel vyzařování. Najdete je ve starších bodových žárovkách nebo závěsných lampách.

SMD LED

SMD LED chipČip s nejširším spektrem využití. Tento čip je osazen v LED žárovkách, pásech, panelech, trubicích, reflektorech a jiných různých typech LED osvětlení. SMD (Surface Mounted Devices = povrchově montované) jsou modernější než předchůdci v podobě DIP nebo Power LED. Jsou uloženy na hliníkovém, měděném či stříbrném plátu, mají vyřešený odvod tepla a tím pádem mají lepší životnost (až 100 000 hodin). Úhel vyzařování těchto čipů je až 120° bez nutnosti použití optiky pro rozptyl světla.

SMD LED čipy jsou ve více variantách. Jednotlivé číselné označení je rozměr čipu v milimetrech, čili například náš nejprodávanější LED pás s označením SMD3528 má čipy s rozměrem 3,5 x 2,8 mm.

Nejčastěji používané SMD čipy:

  • SMD 3528 – nejběžnější rozměr u LED pásů, světelný tok zhruba 5lm/čip
  • SMD 5050 – vhodné pro RGB a RGB+W osvětlení, světelný tok zhruba 12-15lm/čip
  • SMD 2835 – využití v LED reflektorech, panelech, žárovkách, světelný tok zhruba 10-12lm/čip
  • SMD 5730 – LED pásy s vyšším světelným tokem, zhruba 20-25lm/čip
  • SMD 3014 – díky malým rozměrům možnost hustšího uspořádání (až 240 čipů/m), zhruba 5-8lm/čip
  • SMD 2216 – využití v LED pásech, světelný tok zhruba 5-8lm/čip
  • SMD 2110 – díky malým rozměrům možnost hustšího uspořádání (až 700 čipů/m), zhruba 3lm/čip

COB LED

COB LED chipCOB (Chip On Board = čip na „desce“) je sloučení více SMD čipů do jednoho, které jsou stejně jako SMD pokryté vrstvou luminoforu – fluorescenční látka, která mění modré světlo z LED čipů na teplejší odstíny. Dosahují lepšího světelného toku, avšak vyžadují lepší chlazení kvůli vyšší tvorbě tepla. Nevýhodou je i vyšší cena. Využívají se v LED žárovkách, reflektorech nebo bodových zapuštěných svítidlech.

MCOB LED

MCOB LED chipMCOB (Multi Chip On Board = více čipů na „desce“) je v podstatě vylepšení COB technologie. Jde o seskupení několika COB čipů do jednoho svítidla. Výhodou je přímé uložení čipu na chladič, čili i delší životnost a díky velikosti, resp. propojení několika SMD čipů do jednoho, i vyšší svítivost. Najdete je v reflektorech, průmyslových svítidlech nebo bodových svítidlech.

Filament COG LED

Filament COG LED chipFilament COG (Chip On Glass = čip na skle) je nejnovější technologie na trhu LED osvětlení. Na skleněné vlákno jsou umístěny LED čipy, které jsou pokryty vrstvou luminoforu. Tento typ má ze všech nejlepší odvod tepla a také nejvyšší úhel vyzařování (až 360°).

LED filament (LED vlákno) se využívá zejména u LED žárovek, v kombinaci s průhlednými, jantarovými nebo opálovými/mléčnými skly. Často je vlákno nakloněno v žárovce šikmo nebo různě zatočené. Důvodem je design a také fakt, že pokud nejsou vlákna vedle sebe uspořádaná, minimalizují se tmavá či stinná místa.

Výrobci LED čipů

Podobně jako i v jiném odvětví, i v tomto je na výběr z několika výrobců:

  • SAMSUNG – Dodavatel čipů pro společnost s LED osvětlením V-TAC. V naší nabídce naleznete tyto produkty pod označením Profesionální s 5letou zárukou.
  • Philips – Nizozemská společnost, lídr v oblasti smart osvětlení. V naší nabídce najdete vysokovýkonné a kvalitní LED reflektory s čipy od tohoto výrobce.
  • Epistar – Největší výrobce a dodavatel LED čipů na světě pocházející z Taiwanu. Dodává také komponenty k televizorům.
  • Bridgelux – Výrobce a dodavatel především COB a MCOB LED čipů té nejvyšší kvality.
  • CREE – Americká společnost, založená v roce 1987. V roce 1989 přinesla na trh první LEDku modré barvy.
  • Refond – Čínská společnost specializující se na mini a micro LED technologie. Využití v osvětlení domácnosti a průmyslu, ale i v displejích či automobilovém průmyslu (displeje pro Mercedes).
  • Everlife – Společnost s téměř 40letými zkušenostmi na trhu s LED a elektronickými zařízeními, s důrazem na kvalitu.
  • Osram – Německá společnost, založená v roce 1919. Je druhou největší společností vyrábějící osvětlení po společnosti Philips. Zaměřují se na osvětlení domácností a technologie v automobilovém průmyslu.

Mezi další výrobce LED čipů a osvětlení patří Optonica, Solight, Lumens, Toshiba, Brilliance a jiné.

Trochu historie na závěr

Klasickou vláknovou žárovku, jak ji známe i my, vynalezli, resp. patentovali Thomas Alva Edison v roce 1879 a Joseph Swan v roce 1878 nezávisle na sobě. Funguje na bázi vlákna umístěného ve skleněné baňce, v níž je vakuum a toto vlákno je zahříváno prostřednictvím elektrického proudu. Po zahřátí toto vlákno vydává světlo, což je zdrojem světla žárovky.

Experimenty na poli LED jsou již ze začátku 20. století, avšak toto zůstalo ve stadiu pokusů. První reálné použití LED technologie lze připsat Rubinu Braunsteinovi za objevení infračerveného záření z různých slitin (např. arsenid gallitý). Uplatnění našlo při dálkovém ovládání (například televizoru, rádia nebo jiných zařízení) a jiných odvětvích techniky a průmyslu. Toto záření je však pro lidské oko neviditelné.

První LEDka s viditelným světlem byla vynalezena v roce 1962 Nickem Holonyakem. Tato LED dioda vyzařovala červené světlo, později se k ní přidaly žlutá a zelená barva světla. Modrou barvu se podařilo vytvořit až v roce 1994, i když některé zdroje uvádějí, že se ji podařilo vyrobit již v 70. letech.

Zpočátku se LED technologie využívala v kontrolkách přístrojů a automobilů, později u displejů přístrojů a spotřebičů nebo i u dopravního značení (například semafory). Využití pro osvětlení se traduje zhruba na přelom tisíciletí, toto lze považovat za počátek rozšiřování LED osvětlení jako takového.

Přidat komentář