Co je teplota světla? Jakou barvu světla vybrat?

Důležitým faktorem při výběru správného osvětlení je barva světla. Tato hodnota, nazývaná i teplota chromatičnosti světla (CCT – Correlated Colour Temperature neboli korelovaná teplota světla) se udává v Kelvinech. Typické teploty světla LED osvětlení jsou 3000K, 4000K, 6000K a 6500K. U jiných zdrojů světla a podmínek může být i nižší nebo i vyšší. Následující obrázek ukazuje jednotlivé hladiny Kelvinů.

Barva světla dle Kelvinů

Jev změn barev světla lze pozorovat i během dne. Ráno, při východu slunce je barva světla na úrovni 1800K-2500K, dopoledne v rozmezí 2700K-3500K a v poledne 4200K-10000K v závislosti i na povětrnostních podmínkách a ročním období. Od poledne teplota světla opět klesá.

Typy barev světla

Teplá bílá pro odpočinek (do 3000K)

Osvětlení obýváku teplou bílou barvou světlaKlasické vláknové žárovky (edisonky) svítily teplou bílou barvou světla. Přirovnat bychom ji mohli i ke světlu svíčky nebo západu slunce. Teplá bílá navozuje pocit klidu, proto tuto barvu doporučujeme do odpočíváren, například do ložnice, dětského pokoje či obývacího pokoje. Ale například i na toaletu, aby vás světlo při noční nebo ranní návštěvě nevzbudilo. 😊

Pro představu uvádíme příklady teplých bílých barev světla:

  • 1400K – žhavé uhlíky
  • 1900K – svíčka
  • 2500K – východ a západ slunce
  • 2800K – klasická žárovka

Neutrální bílá pro běžné aktivity (od 3500K-5500K)

Osvětlení koupelny neutrální bílou barvou světlaNeutrální bílá barva světla bývá označována také jako denní bílá – protože se podobá dennímu světlu po velkou část dne v našich klimatických podmínkách. Je to „zlatá střední cesta“. Tuto barvu světla můžete použít i na místech, kde chcete pracovat, ale i tam, kde chcete odpočívat.

Vhodná je k osvětlení kuchyně, koupelny, pracovny nebo i do dětského pokoje. Neutrální bílá barva světla se využívá i při osvětlení terasy, obchodů, kanceláře nebo lékařských ordinací.

Pro představu uvádíme příklady neutrálních bílých barev světla:

  • 3500K – osvětlení ve studiu
  • 4200K – dopoledne
  • 5000K – zářivka

Studená bílá pro práci (nad 6000K)

Osvětlení čerpací stanice studenou bílou barvou světlaStudená bílá barva světla se hodí na místa, kde se vyžaduje zvýšená pozornost a koncentrace. Doporučujeme ji proto k osvětlení kuchyňských linek, pracovních desek, kanceláří, dílen nebo do garáží.

V průmyslu, kde se tato barva světla vyskytuje nejčastěji, se využívá k osvětlení skladů, výrobních hal, čerpacích stanic nebo i parkovišť.

Pro představu uvádíme příklady studených bílých barev světla:

  • 5600K – blesk na fotoaparátu
  • 6000K – slunečný den, ve stínu
  • 6500K – xenonové světla automobilů
  • 8000K – přes den, polojasno
  • 10000K – zataženo, mlhavě
  • 14000K – trubice v soláriu
  • 20000K – sterilizačné UV lampy

RGB pro efekt

Osvětlení restaurace RGB LED reflektoryRGB LED osvětlení disponuje možností změny barvy světla, které vzniká překrytím tří základních barev – červené (Red), zelené (Green) a modré (Blue). Bílá barva u RGB LED osvětlení nemá takový světelný tok a odstín jako bílé světlo u LED osvětlení s jednou barvou světla. V případě, že chcete plnohodnotnou bílou barvu světla, můžete si zvolit RGB+W osvětlení, kde vedle RGB čipů jsou i čipy bílé barvy světla.

Tento typ osvětlení je vhodný jako designový doplněk. RGB LED pásky si můžete osvětlit barový pult nebo podsvítit TV, RGB LED reflektory zas dodat šmrnc vaší zahradě.

Jaké barvy světla se hodí do místností domácnosti?

Při výběru barvy světla berte v úvahu barvu interiéru a jeho zařízení, resp. prostoru, který chcete osvětlit. Příliš tmavý prostor vyžaduje jasnější barvu světla, světlý naopak jemnější, s nižší teplotou.

Rovněž může barva světla působit i na vaši náladu, pracovní nasazení nebo dokonce na množství melatoninu. Studená bílá v ložnici může způsobit, že budete hůře usínat nebo se ráno budit podráždění, teplá bílá v pracovně může mít za následek nižší koncentraci a tím pádem i složitější řešení pracovních úkolů.

V následující tabulce uvádíme místnosti a k nim vhodné barvy světla, které vám mohou pomoci při výběru LED osvětlení:

Teplá bílá Neutrální bílá Studená bílá
Obývák X X
Kuchyň X X
Dětský pokoj X X
Koupelna X X
Pracovna X X
Zahrada X X
Garáž X X

 

Trochu fyziky na závěr: Barevná teplota je spektrum bílého světla. Je to barva tepelného záření vydávaného černým tělesem. (Absolutní) černé těleso je hypotetické těleso, které pohlcuje elektromagnetické záření všech vlnových délek dopadající na jeho povrch. Zjednodušeně řečeno: čím více se černé těleso ohřívá, tím více se jeho barva mění z červené přes žlutou po bílou (např. jako kus železa v kovářské výhni). Pokud dosáhne vysoké teploty, může se tato barva jevit dokonce až modrá.

Přidat komentář