Jak na osvětlení gastronomického provozu?

Jednou z nejdůležitějších vlastností designu gastronomického provozu je jeho osvětlení. Správný vliv osvětlení může umocnit zážitek zákazníka, kvůli nesprávnému osvětlení se zákazník již nemusí vrátit. Proč je osvětlení tak důležité a jak vybrat ten správný druh?

Osvětlení restaurace

Prostor a barvy

Pokud máte možnost, myslete na dostatek přírodního osvětlení. Velká okna, světlejší stěny a volný prostor zajistí, že umělé osvětlení budete potřebovat méně. Těmito kroky dokážete snížit své náklady, vizuálně lákat zákazníky z ulice a odlišit se od ostatních. Přestože délku denního světla není možné regulovat, stále můžete využít rolety a stínidla, abyste zabránili přímému slunečnímu světlu.

Osvětlení kavárny

Při správném osvětlení můžeme zohlednit i odrazy od světelného zdroje do prostoru. Pokud máte na stěnách obrazy, které rozptylují světlo, může to mít vliv na celkové osvětlení prostoru. Dbejte i na rozmístění stolů a zařízení provozovny, aby nevznikla tmavá místa

Důležitý je i výběr barev. Tmavý nábytek, tmavá podlaha, tmavý stůl či jídelníček – to vše pohlcuje světlo. Ve výsledku se tak můžete dopracovat k mnohem tmavším prostorům, než s jakými jste počítali na začátku. Naopak příliš světlý a lesklý povrch bude světlo odrážet.

Venkovní osvětlení provozovny hraje stejně důležitou roli, jako to vnitřní. Nasvícený vchod, logo, nabídka, či okenní římsy umí zaujmout a často i přilákat nové zákazníky. Při osvětlení vchodu můžete použít reflektor s pohybovým čidlem, který se zapne, pouze pokud senzor zaznamená pohyb.

Různorodost světla

Dnes už neslouží osvětlení restaurace, baru nebo kavárny pouze jako čistě praktická věc. Provozovny, které se snaží co nejvíce zlepšit komfort svých zákazníků, si vysloveně hrají s osvětlením, mění jeho intenzitu pro snídaně, obědové menu, večerní atmosféru nebo společenské akce. Proto stojí za zvážení výběr osvětlení, u kterého je možné měnit jeho barvu, čímž dosáhnete živé atmosféry během dne a útulné během večera.

Osvětlení můžeme rozdělit na 4 zóny. Tyto zóny by měly být ovladatelné nezávisle:

  • hlavní – mělo by osvětlit celý provoz. Doporučujeme osvětlení prostřednictvím LED panelů.
  • pracovní – dbejte na vyšší svítivost, zejména na místech, kde se připravují pokrmy a nápoje. Můžete využít LED panely, do kuchyně doporučujeme i trubicové svítidlá.
  • akcentní (doplňkové) – osvětlení například nad stoly nebo barem. Můžete využít bodové osvětlení nebo závěsné lampy. U závěsných lamp doporučujeme dbát na délku kabelu, abyste předešli úrazům.
  • dekorační – osvětlení vitrín, barových pultů nebo vinoték. Vhodným osvětlením může být LED pásky.

Všechny druhy osvětlení ve vaší provozovně by měly tvořit jakousi symbiózu, zejména tehdy, pokud chcete svítit nejen efektivně, ale i ekonomicky. Nasvítit dokážeme nejen stoly a strop, ale i boční stěny. Neexistuje norma, která by přímo určovala, kolik světla musíte mít minimálně. Je to všechno na vás, jak využijete danosti prostoru a jak ho nasvítíte.

Večeře při svíčkách

Využijte inteligentní osvětlení

Různé technické vymoženosti nám dávají dostatečně velký prostor, jak osvětlit gastronomickou provozovnu. Jednoduchým příkladem jsou čidla. Využitím časovače můžete nastavit čas, kdy přejde vaše provozovna z přírodního světla na klasické nebo naopak postupně vypínat osvětlení v provozovně s příchodem závěrečné.

Díky smart LED osvětlení, kterým ovládáte osvětlení pomocí aplikace v smartphonu dokážete odlišit své gastroprovozovny od konkurence. Některá smart světla nabízejí RGB osvětlení a tím pádem velmi jednoduše dokážete některé body nebo celé prostory změnit na červené, žluté, modré, zelené nebo jinou barvu světla.

Osvětlení baru

U smart LED osvětlení může zamrzet vyšší cena. Potřebujete se také zamyslet nad logistikou, abyste mohli dostatečně využít potenciál svícení. Na druhé straně vás potěší nižší odběr elektrické energie díky LED technologii a tím pádem i snížení výdajů.

Nechte si poradit

Osvětlení gastroprovozovny určitě není jednoduchá záležitost, zejména pokud vám záleží na výsledném efektu. S touto problematikou vám může pomoci světelný technik/designér, případně agentury, které se zabývají světelným designem. Pokud nemáte jistotu ve svých rozhodnutích, je lepší svěřit prostory do rukou odborníků, se kterými je můžete konzultovat.

Osvětlení slavnostního stolu

Harmonie světel se vyplácí

Vytvořit příjemnou, harmonickou gastronomickou provozovnu, ve které se zákazníci budou nejen cítit dobře, ale také rádi vracet, není jednoduché. Tak, jak prostory restaurační kuchyně mají obsahovat kvalitní nože, kuchyňskou váhu, či nádobí, tak i prostory samotné restaurace mají řadu prvků, které mezi sebou úzce souvisejí. Úspěch těchto prostor je přímo závislý na tom, jak se v nich budou cítit zákazníci. K zanechání dobrého dojmu může napomoci i správné osvětlení.

Přidat komentář