Modré světlo předchází přejídání!

Nová vědecká studie přinesla zajímavé zjištění. Při jezení jídla osvětleného modrým světlem se mužům, kteří ho konzumovali, podvědomě jevilo velmi podezřele, protože mělo nepřirozené barvy. Šlo o psychickou reakci, která předešla přejídání se bez toho, aby se snížil požitek z jídla.

Infografika - Modré světlo předchází přejídání se

Studie však dále zjistila, že ženy nebyly při jezení pod modrým světlem nijak ovlivněné. Vědci se domnívají, že důvodem je rozvinutější spoléhání se na čich při posuzování potravin a jejich čerstvosti.

Vědecký tým z Arkansaské univerzity na čele s Han-Seok Seom tvrdí: „Jelikož se v přírodě nenachází přirozeně modrá strava, jenom velmi zřídka, lidé mohou mít pochybnosti o tom, jestli je dané jídlo bezpečné konzumovat.“

Výsledky studie byly publikované v nejnovějším vydání magazínu Appetite. Studie se zúčastnilo 112 lidí, kteří byli požádání, aby snědli stejný pokrm při osvětlení s různými barvami.

I napříč tomu, že jedli různé množství palačinek a omelet, výsledky dotazníkové části studie ukázali stejnou úroveň spokojenosti účastníků studie.

Poslední studie dokazují, že obezita může zkrátit život až o 8 roků, nebo může způsobit dvě dekády zdravotních problémů. S využitím počítačového modelování vědci zjistili, že cukrovka a srdcové onemocnění může člověka trpícího obezitou obrat o víc jak 19 let zdravého života.

V případě velmi obézních lidí s BMI (Body Mass Index – index tělesné hmotnosti) nad 35 je doba zkrácení životního průměru od 1 do 8 let. Na základě výsledků a počítačové modulaci se předpokládá, že život lidí s nadváhou a s BMI 25 až 30 bude kvůli obezitě zkrácený až o 3 roky.

Konzumace stravy při modrém světle, resp. při studené bílé by tak mohla pomoct mužům trpících obezitou zmírnit jejich stravovací návyky a zabránit přejídání se.

Přidat komentář