Nová vědecká studie přinesla zajímavé zjištění. Při jezení jídla osvětleného modrým světlem se mužům, kteří ho konzumovali, podvědomě jevilo velmi podezřele, protože mělo nepřirozené barvy. Šlo o psychickou reakci, která předešla přejídání se bez toho, aby se snížil požitek z jídla.
Studie však dále zjistila, že ženy nebyly při jezení pod modrým světlem nijak ovlivněné. Vědci se domnívají, že důvodem je rozvinutější spoléhání se na čich při posuzování potravin a jejich čerstvosti.
Vědecký tým z Arkansaské univerzity na čele s Han-Seok Seom tvrdí: „Jelikož se v přírodě nenachází přirozeně modrá strava, jenom velmi zřídka, lidé mohou mít pochybnosti o tom, jestli je dané jídlo bezpečné konzumovat.“
Výsledky studie byly publikované v nejnovějším vydání magazínu Appetite. Studie se zúčastnilo 112 lidí, kteří byli požádání, aby snědli stejný pokrm při osvětlení s různými barvami.
I napříč tomu, že jedli různé množství palačinek a omelet, výsledky dotazníkové části studie ukázali stejnou úroveň spokojenosti účastníků studie.
Poslední studie dokazují, že obezita může zkrátit život až o 8 roků, nebo může způsobit dvě dekády zdravotních problémů. S využitím počítačového modelování vědci zjistili, že cukrovka a srdcové onemocnění může člověka trpícího obezitou obrat o víc jak 19 let zdravého života.
V případě velmi obézních lidí s BMI (Body Mass Index – index tělesné hmotnosti) nad 35 je doba zkrácení životního průměru od 1 do 8 let. Na základě výsledků a počítačové modulaci se předpokládá, že život lidí s nadváhou a s BMI 25 až 30 bude kvůli obezitě zkrácený až o 3 roky.
Konzumace stravy při modrém světle, resp. při studené bílé by tak mohla pomoct mužům trpících obezitou zmírnit jejich stravovací návyky a zabránit přejídání se.