Musíme vypínat veřejné osvětlení?

V současné obtížné ekonomické situaci se stále častěji dostává do popředí téma úspory elektrické energie a tím pádem i nákladů. V komunální sféře je to, hlavně kvůli veřejnému osvětlení, ještě palčivější téma než jinde. Téměř každý starosta hledá způsob, jak zajistit dostatečné osvětlení ulic a veřejných prostranství, splňující všechny požadavky a normy tak, aby to nebylo energeticky a finančně tak náročné jako v současnosti.

V cestě jim ale stojí často zastaralá svítidla, se světelnými zdroji s vysokou spotřebou, krátkou životností a nerovnoměrným nekvalitním světlem. Navzdory snaze dodržet všechny předpisy a zvýšit bezpečnost, komfort a celkový vzhled obce, přistupují k nejjednoduššímu řešení a to zvětšení rozestupů mezi jednotlivými funkčními svítidly a částečnému vypínání světel v nočních hodinách. Samozřejmě, to má nepříznivý vliv nejen na bezpečnost provozu, ale i na zvýšení kriminality.

Při hledání odpovědi na otázku, zda je toto jediná cesta, resp. zda je možné problém řešit jinak, může pomoci ještě relativně nový trend ve veřejném osvětlení – použití LED technologie. Navzdory výraznému rozšíření sodíkových a úsporných svítidel se dostává LED stále více do popředí a to hlavně díky výhodám, které tato technologie nabízí.

Nejnižší spotřeba a kvalitní světlo

Je známo, že kvalitní veřejné LED svítidla spotřebují o 35-70 % méně energie než běžně používané typy svítidel. Nízká spotřeba je dána vysokou efektivitou v přeměně spotřebované energie na světlo – světelný tok až 100lm/W.

Technologie těchto svítidel nabízí i lepší rovnoměrnost osvětlení a barevné podání, což hlavně pro řidiče znamená důležité lepší rozpoznání barev. Meyi další výhody patří okamžitý náběh na plnou svítivost bez zpoždění či blikání a téměř nulové náklady na údržbu během životnosti svítidla bez potřeby výměny vypáleného zdroje, což šetří náklady na pronájem plošiny a pracovní síly.

Stejně silnou stránkou jsou široké možnosti regulace intenzity osvětlení a moderní design, zapadající do dnešní architektury měst a obcí. V ČR a na Slovensku takové osvětlení a podrobné informace lze získat přímo od nás. Dokážeme pomoci i s financováním těchto svítidel.

Ochrana životního prostředí

Svítidla LED neobsahují rtuť, olovo, argon, xenon, krypton ani jiné nebezpečné plyny. Díky nízkému příkonu znamená jejich používání i výrazně nižší emise CO2. Životní prostředí nepřímo šetří a náklady snižuje i vyšší životnost, kde kvalitní LED zdroje dosahují životnost i 50 000 hodin .

Co je důležité při výběru?

I přes nesporné výhody LED technologie se najde několik důležitých faktorů, které je třeba při výběru vhodného svítidla zohlednit – správné umístění svítidla, úhel svícení a s ním související oslnění, možnost jednoduchého čištění v případě prašného prostředí, a cena a tedy i návratnost investice.

Správným umístěním a nasměrováním svítidla je možné i při nižším výkonu dosáhnout velmi kvalitní osvětlení. Díky výběru svítidla s vhodným úhlem svícení se světelný tok koncentruje na plochu, kterou má opravdu osvětlovat a nedochází ke zbytečnému osvětlování oblohy a řidičů.

Stejně důležité, ať už při LED nebo jiných svítidlech, je vybrat svítidlo, které má snadnou údržbu v prašném prostředí. Ulpívání prachu na svítilnu, hlavně na optiku, dochází postupně ke snižování svítivosti a již v průběhu prvních let dokáže takové svítidlo výrazně ztratit na svítivosti.

Financování

Jelikož většina obcí na Slovensku a v ČR zápasí s nepoměrem výdajů a příjmů do obecních rozpočtů, navzdory ochotě nemají dostatek finančních prostředků na změnu. Proto doufají v získání nenávratných příspěvků. Často ale nemají zkušenosti s vypracováním projektů a jejich šance na úspěch se tím výrazně snižují.

Existují však i jiné způsoby financování investice do veřejného osvětlení, které jsou pro obec mnohem dostupnější, například úvěr, neboli leasing LED technologií. V této souvislosti je nejdůležitější kvalita svítidla v poměru k ceně. Na trhu se setkáváme často se zbytečným předražování nebo vzniku fámy, že LED technologie je cenově nedostupná.

Proto je důležité pečlivě vybírat dodavatele i na základě jeho cenotvorby, případně možností přefinancování počáteční investice. Pak se pro mnohé obce může stát LED osvětlení ne technologií budoucnosti, ale současnosti, která umožní svítit s přijatelnými náklady.

Přidat komentář